NAPELEMES RENDSZER TELEPÍTÉSE NYÍRKÁTA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT INTÉZMÉNYEIN

Nyírkáta Község Önkormányzata az Új Széchenyi Terv, Környezet és Energia Operatív Program keretében kiírt „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása” című pályázati felhívásra benyújtott „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása Nyírkáta Község Önkormányzat intézményein” című projektben 14 465 100 ft támogatást nyert, annak érdekében, hogy az épületek villamos energia fogyasztásának jelentős része 2015 ősztől már megújuló energián alapuljon.

A pályázati támogatás segítségével olyan napelemes rendszer került telepítésre Nyírkáta Község Önkormányzat intézményein, amely összességében 20 kVA-os teljesítményű. A beruházás annak a fejlesztésnek része, melynek keretén két önkormányzati tulajdonú épületen napelemes rendszer került telepítésre -a Bajza József Óvodára és a Napközi otthonos konyhára- az energia fogyasztás csökkentését illetve a megújuló energiafelhasználás népszerűsítését célozva.

Az Intézmény épületei jelentős áramfogyasztással bírnak, így a projekt során közvetlen cél volt a vételezett villamos energia nagymértékű kiváltása. A beruházás keretében összesen 80 db áramtermelő napelem panel került elhelyezésére: 12 db a Bajza József Óvodára és 68 db a Napközi otthonos konyhára. Ezek a napelem panelek lehetővé teszik az épületek energia fogyasztásának csökkentését, így valós megtakarítást eredményeznek az Önkormányzat számára, továbbá a megújuló energia megtermelése során a környezetterhelés minimalizálódik és csökken az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke is.

A projekt során Nyírkáta Község Önkormányzatának példamutató a megújuló energiahordozó felhasználás növelése illetve a fenntarthatóság irányába fejlődő életforma kialakításának elősegítése.